Blog
Blog
Anka Kolye Projesi
Anka Kolye Projesi
28 Temmuz 2023, 21:09

Her yeni hikayede heyecanım artıyor. Çünkü her bir sipariş yeni bir hikayeyi de beraberinde getiriyor. 

Bu gelen sipariş beni 18 yıl öncesine götürdü. 18 yıl önce yaptığım bir siparişe.

Yeni gelen siparişte yeniden hayata başlamak mottosu üzerinde durduk. Genç bir yaşta yaşanan bir rahatsızlık , yapılan bir dizi operasyon ve yeniden hayata tutunmak ile birlikte ortaya çıkan yaşamak iç güdüsü... 

Hemen hepimiz hayatlarımızda bir şeyler yaşıyoruz, yaşam bir devinim, inişleri çıkışları olan bir devinim. Bu hareket içinde düşmekte var kalkmakta, hasta olmakta var iyileşmekte, ölümde var doğumda... Ne olursa olsun ayağa kalkıp yeniden başlamak yeniden başlamak tekrar tekrar başlamak.  Koşullar ne olursa olsun vazgeçmeyen insanlara karşı sonsuz saygı duyuyorum.

Yeniden hayata başlamak dedik , yeni siparişin mottosu bu ise bunun sembolü küllerinden yeniden doğan ANKA KUŞU olmalıydı. 

Pers mitolojisinde adı sıklıkla geçen Anka aynı zamanda kanatlarının ve tüylerinin yeşil renginden ötürü Zümrüdüanka olarakta isimlendirilir. 

Anka nın temsil ettiği durum herhangi bir kişinin yaşamış olduğu zorluk üzerinden tekrar ayağa kalkabilmesini anlatır. Tamda siparişi veren müşterimin bana bu sipariş için anlattığı hikayesine benziyor.

Tasarımda ANKA kuşunu kendi çizgilerim ile sembolize etmeye çalıştım. Zarifliği ve zarafeti ön planda tutmaya çalıştım. Fakat kendine güvenen, güçlü bir duruşu da kendine doğru dönmesi ile sembolize etmeye çalıştım. İsminin anlamına atıf için tasarımda zümrüt taşı kullandım. Baş kısmındaki ince detaylarda ise gökyüzünü sembolize eden mavi renkli safir taşları kullandım. 

28 ayrı parçadan oluşan tasarımın tüm detayları el işçiliği ile yapıldı. Her hangi bir döküm parça kullanılmadı. 

Ana gövdeyi 18 ayar yeşil altın oluşturuyor. Modelin gövdesinde ince bir kalemkarlık işçiliği var. Burada etnik ve yöresel bir işçilik ile Pers ve Türk mitolojisinin oryantalizm akımına atıfta bulundum. 

Proje ortalama 12 günde tamamlandı. Üretim Atölyemiz Canımız stüdyosunda yapıldı. Modelin üzerindeki taşlar sıvama ve tırnaklama yöntemi ile mıhlandı. Metalin üzerinde koruyucu rodyum kaplama yapıldı. Projenin en güzel taraflarından biri de küllerinden yeniden doğma eylemine atıfta bulunmak için kullanılmayan altın parçalar bu proje için eritilip yeniden form verildi. 

Proje sahibinde teslim edildi... 

Projede üretilen tasarıma benzer başka bir kolye yaklaşık 18 yıl önce yine tarafımdan siparişi veren müşterim için üretilmişti. Bu yeni üretim müşterimin isteği ile kızına üretildi. 

İlginize teşekkür ediyorum. 

Siparişleriniz için benimle irtibata geçebilirsiniz. 

İnstagram : @IŞILTANIRMAKGALLERİA

Atölyemiz Canımız : 05074840249